• <div class="content-container hide-sm"><a href="https://www.allesoverhetlaatsteafscheid.nl/allesoverhetlaatsteafscheid/"><b>Afscheid nemen</b> van dit leven is voor <b>alle betrokkenen</b> een heel <b>ingrijpende gebeurtenis</b>. Het is <b>moeilijk</b> om alle <b>informatie</b> te vinden over dit <b>laatste afscheid. Wij helpen u graag op weg bij het maken van de juiste keuzes.</b></a></div><br/><p>

Orgaandonor worden na overlijden

Het aantal orgaandonoren voor transplantaties is in 2018 gestegen tot 273.
Dat is het hoogste aantal ooit volgens de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). In 2017 was het aantal orgaandonoren 244 mensen.

De 273 donoren hebben in 2018  geleid tot 815 orgaantransplantaties. De organen zijn naar verschillende ontvangers gegaan. Dat betekent een stijging van 15 procent met voorgaand jaar. De NTS-directeur is blij met de cijfers. Deze directeur benadrukt dat ook de wachtlijst met mensen die wachten op een orgaantransplantatie met 7 % is toegenomen.

Hoe ziet het lichaam eruit na donatie?
De specialisten die zorgen voor de orgaandonatie doen dat altijd met aandacht voor het lichamelijk uiterlijk van de overledene. De transplantatie-arts neemt organen uit en de weefselbank neemt weefsels uit. De wonden worden goed gehecht afgedekt met pleisters.
Ook is tijd om afscheid te nemen van de overledene.Zowel vóór en als na de donatie kan de familie bij de overledene zijn.
De familie bepaalt zelf wat er na de donatie wat er met de donor gebeurt. Je kunt kiezen tussen opbaren in een rouwcentrum of thuis.
Ook balsemen van het lichaam is nog mogelijk na donatie. Wassen van de donor is na donatie van huid niet meer mogelijk.
Men streeft ernaar om de donatieprocedure niet langer dan 24 uur te laten duren.
Zie ook : https://www.transplantatiestichting.nl/donor-worden/waarom-donor-worden/familie-en-donatie

Hoe begint een procedure voor orgaandonatie?
De procedure voor orgaandonatie begint als duidelijk is geworden dat iemand niet meer kan herstellen. En dat het geen zin meer heeft om hem verder te behandelen. Meestal gaat het om patiënten op een intensive care van een ziekenhuis. Om te zorgen dat iemand organen kan doneren, moeten artsen veel regelen. En dat begint al voordat iemand is overleden.
Als de arts vermoedt dat de patiënt hersendood is, komen er uitgebreide onderzoeken om dat vast te stellen. Deze onderzoeken staan beschreven in het hersendoodprotocol. Dit protocol is vastgelegd in de wet.

Na 6 weken laat de transplantatiecoördinator aan de nabestaanden en medisch personeel weten hoe het met de personen gaat die een orgaan hebben gekregen. Namen van de ontvangers blijven geheim. Ook de naam van de donor blijft geheim voor de mensen die een orgaan krijgen.

Video’s:

Warm gevoel dat Tijmens (13) organen bij anderen doorleven:  https://www.youtube.com/watch?v=lxjNPZZJtkY

Donor registratie hoe gaat dat?:  https://www.youtube.com/watch?v=skGEhLzIM4k