• <div class="content-container hide-sm"><a href="http://www.allesoverhetlaatsteafscheid.nl/allesoverhetlaatsteafscheid/"><b>Afscheid nemen</b> van dit leven is voor <b>alle betrokkenen</b> een heel <b>ingrijpende gebeurtenis</b>. Het is <b>moeilijk</b> om alle <b>informatie</b> te vinden over dit <b>laatste afscheid. Wij helpen u graag op weg bij het maken van de juiste keuzes.</b></a></div><br/><p>

Rituelen Boeddhisten

De boeddhistische uitvaartrituelen verschillen vaak naar cultuur en regio. Boeddhisten kiezen bijna altijd voor een crematie, in navolging van de verbranding van het lichaam van Boeddha. Een begrafenis is niet verboden en is in sommige culturen zelfs gebruikelijker.

Als iemand op sterven ligt, komen de nabestaanden en vrienden samen bij het sterfbed. Volgens de traditie proberen zij zijn of haar wedergeboorte op weg naar verlichting te stimuleren. Bijvoorbeeld door de geest van de stervende te richten op de boeddhistische geschriften.
Na het overlijden mag het lichaam een aantal uren niet worden aangeraakt, zodat het bewustzijn het lichaam kan verlaten.
De eerste zeven dagen na het sterven ven een dierbare zijn heel belangrijk. De nabestaanden voeren de laatste gebeden uit, die de geest van de overledene moeten helpen om zich te ontdoen van de dood, in zijn weg naar een volgend stadium van leven.
Een rouwperiode van 49 dagen geldt, waarin iedere week gebeden worden opgezegd. Boeddhisten geloven dat na deze periode de hergeboorte voltooid is. Deze herdenkingsdiensten worden vaak thuis of in een tempel gehouden, na één week, na zeven weken, en na honderd dagen.